Det eneste et barn frygter er ensomheden….

Det eneste, børn er virkelig bange for, er ensomhed. At blive forladt af dem, de holder af. De to brødre følges ad ind i et andet land. De er sammen for evigt. Og det er et barns drøm om lykke”…..

I mange år undgik Astrid Lindgren at fortælle om skyggerne i sit liv.

foto-36

De seneste år af hendes liv lukkede hun dog op for de dybe følelser af tab, sorg og melankoli, som udgør klangbunden i hendes egen personlighed og også i alle hendes historier.

I Jens Andersens biografi Denne dag, et liv fremlægges og analyseres der blidt, på alt dette nye materiale
Den Astrid Lindgren-biografi, som Jens Andersen nu har udgivet, bekræfter, uddyber og konkretiserer billedet af kvinden, som med en kvinde der lader sorgen »gå som en vind hen over siderne« i bøger som ’Mio, min Mio’ og ’Brødrene Løvehjerte’.

Jeg blev helt fortabt, jeg blev så umådeligt rørt og jeg blev grebet som jeg sjældent gribes af en bog da jeg læste Jens Andersens nænsomme portrætteren af Astrid Lindgren.

Det er en uophørligt fascinerende og gribende bog, som Andersen har skrevet. Og jeg tror, at de fleste som jeg selv, os  som tror at vide det meste om Astrid Lindgren, vil blive overrasket, overvældet, varm og rørt.

Astrid Lindgrens bog Brødrene Løvehjerte blev i 1973 mødt med både begejstring og kritik fra politisk, pædagogisk og psykologisk hold. For med denne bog var der tale om et stykke litteratur, der var med til at flytte grænserne for, hvad man som børnebogsforfatter kunne tillade sig at skrive om.

Astrid Lindgren blev i tiden efter udgivelsen mødt med spørgsmål som: Bør en fortælling for børn slutte så mystisk og så uhyggeligt?

Hendes svar lød:” For et barn er det en lykkelig slutning. Det eneste, børn er virkelig bange for, er ensomhed. At blive forladt af dem, de holder af. De to brødre følges ad ind i et andet land. De er sammen for evigt. Og det er et barns drøm om lykke”

De sidste par år, er jeg begyndt at genlæse en del af Astrid Lindgrens vidunderlige børnebøger. Og jeg er, som jeg tænker at andre forældre ligeledes har overvejet, kommet i tvivl om, hvorvidt hendes bøger ikke var for uhyggelige for min søn.

Efter at have læst Jens Andersens biografi Denne dag, et liv- en Astrid Lindgren biografi er jeg ikke længere i tvivl: Jeg vil med glæde og passion, læse hver en linje, hvert et ord og hver en smuk fortælling, fra Lindgrens hånd, op for mine børn.

Jeg har læst og læser stadig, mange biografier. Og ofte sidder jeg tilbage,med en følelse af, at have læst et udvidet Se og Hør. For bøgernes hovedpersoner bliver ofte udstillet og citeret, så de fremstår som bitre og forsmåede mennesker. Og de der har deltaget i deres liv, på godt og ondt, omtales i lidet feterende vendinger. Til hvilken verdens nytte? For hvem og af hvilken grund…

Dette var ikke tilfældet denne gang…. Hvordan beskrives denne smukke Astrid Lindgren biografi bedre end… Smuk med smuk på:)

Men i Katholtsøen mellem hvide åkander svømmede Emil og Alfred rundt i det kølige vand, og på himlen hang julimånen, rød som en lygte og lyste for dem. “Dig og mig, Alfred; sagde Emil. ” Ja, dig og mig, Emil,” sagde Alfred. ” Det skulle jeg mene”.

Så smukt, det mest utopiske øjeblik i Astrid Lindgrens forfatterskab.

astrid

2 thoughts on “Det eneste et barn frygter er ensomheden….

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s