Når det ene forkerte valg tager det andet…..og om at have fået nok

Da den 64-årige Joan Castleman beslutter sig for at bryde op fra sit ægteskab, befinder hun sig ti kilometer oppe i luften, i et fly med kurs mod Finland. Hendes mand, der er en berømt forfatter, skal modtage en fornem international litteraturpris i Helsinki, og Joan, der i fyrre år har stået til rådighed for ham, har fået nok.

På et sent tidspunkt i sit liv ser Joan i øjnene, at de valg, hun traf i sin ungdom, og den kontrakt, hendes ægteskab hviler på, har ført hende ind i en blindgyde.

IMG_8622

 

Joan og Joe mødte hinanden i 1956.

Hun; ung, usikker studine, god til at skrive. Han; Selvsikker litteraturlærer, jøde fra Brooklyn, altid på jagt efter smukke kvinder. De; Blev gift og fik tre børn. I begyndelsen arbejdede hun i forlagsbranchen, men efterhånden som Joes karriere som anerkendt forfatter tog til, blev hun hjemmegående.

Og fik hun det liv, hun troede, hun ønskede? Hvorfor valgte hun, som hun gjorde? Alle de store spørgsmål hober sig i løbet af flyturen fra USA til Helsinki op, og beskriver et billede, af bristede illusioner, misbrugt hengivenhed, drømme der aldrig blev forløst, et ægteskabelige samliv der tabte dem begge på jorden. Med sarkasme og ironi genkalder Joan i scene efter scene Joes adfærd som elsker, mand, far og ambitiøs forfatter i familien, blandt vennerne, blandt kollegerne og i mediebilledet.

Han er en alfahan, et stort ego, selvfed og selviscenesættende. Som hustru kender hun alle hans sider, og vi får kendskab til de mest intime detaljer.

Det jeg fra start til slut fandt mest interessant, var den løbende beskrivelse af, hvor svært det kan være, som hustru, at sige fra som årene går, fordi det ene (forkerte) valg tager det andet.  Ægteskabet her bevæger sig fra at være et fælles projekt til at blive mandens individuelle projekt på grund af hans karriere. Jeg tror ikke, at man behøver at have været gift i 50 år, for at kunne se de usunde mønstre, der tegne sig i Hustruen, en fortælling om bare ét af de mange forhold, hvor parterne ikke formår, at sige fra, stå fast, forstå.

Hustruen er simpelthen så skarp, så sarkastisk, så rammende og så meget en humoristisk semifemiroman om et ægteskabeligt styrt af de dødbringende. Og stemningen i flykabinen, der hvor bogen starter, er det nærmeste man kommer et genialt afsæt: ” I det øjeblik hvor jeg tænkte nu er det nok, drønede vi af sted godt ti kilometer over havet, men med en illusion om ubevægelighed og ro. Nøjagtig som vores ægteskab”.

meg

Meg Wolitzer som har skrevet Hustruen er en af USA´s store samtidsforfattere og ikke tidligere udgivet på dansk. Hun debuterede i 1982 med romanen Sleepwalking.

Lidt bonusinfo:En filmatisering er undervejs med Glen Close i hovedrollen.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s