Angry White Men – om dørmåttemænd & kvinderne der stjal deres manddom

I denne amerikanske debatbog ’Angry White Men: American Masculinity at the End of an Era’ fra 2013 behandler sociolog og kønsforsker Michael Kimmel emnet vrede hvide mænd i USA.

Bogen handler om en broget flok som den voksende Men’s Rights Movement, de opsigtsvækkende (hvide) skoleskyderdrenge, forsmåede fraskilte mænd, ufaglærte mænd som finanskrisens jobløse tabere, neonazisterne og mænd, der efter seksuelle afvisninger tager hævn over tilfældige kvinder.

FullSizeRender-5

»Det er måske svært for hvide mænd at erkende«, skriver Michael Kimmel, »men vi har haft medvind alle disse år, og det vi betragter som en ’forventelig retfærdighed’, er bygget på ryggen af andre, som til gengæld har vidst siden fødslen, at systemet er imod dem«, skriver Kimmel.

En af dem, der blander sig i kønsdebatten herhjemme, er 39-årige Lars Rex Mundi. Han har skrevet en del vrede indlæg på den feministkritiske blog Manfo.dk, hvor han kritiserer ligestillingsdebatten og deler ørefigener ud til kvinder. »Det startede dengang, jeg arbejdede som hjemmehjælper. Jeg fik hug af de kvinder, jeg datede, og fik hele tiden at vide, at jeg ikke var deres type. Jeg ville gerne have en kæreste og blev frustreret, fordi kvinderne syntes, det var for vagt et job til en mand. Det var dårligt for mit selvværd at blive afvist hele tiden, og så begyndte jeg at skrive sure klummer«, fortæller Lars Rex Mundi.

Og han er bare en blandt mange tusinde vrede hvide mænd, der raser ud på nettet. Michael Kimmel beskriver i sin bog, hvordan amerikanske mænd er under pres fra højtuddannede kvinder og et arbejdsmarked i transformation. Han mener, at hvide heteroseksuelle mænd i Vesten forventer privilegier som magt, penge og hengivne kvinder som følge af en slags ’ureflekteret fødselsret’.

Men den tid er slut, mener forskeren, og undertitlen på bogen ‘the end of an era’ skal ifølge Kimmel tages bogstaveligt. »Det er ikke enden på mænd, men enden på mænds privilegier og den hvide heteroseksuelle mands verdensherredømme. Mange mænd føler sig snydt, fordi de identificerer sig med mænd over dem selv i fødekæden, socialt og politisk, mens de økonomisk faktisk har sluttet sig til dem, der historisk har været under dem«. Underforstået: De sorte, kvinder og homoseksuelle mænd.

Resultatet er den vrede, hvide mand. Det er ham, der raser på Facebook eller sin blog. Argumenterer for, at mænd i dag er undertrykte og skal sige fra. At nok er nok.

Den selvstændige kvinde er fjenden Mandeforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet har også netop udgivet en bog om maskulinitet, ‘Mænd – køn under forvandling’.

Han oplever, ligesom Kimmel, at der bliver flere og flere af de vrede hvide mænd. »Det er den der med at sige a black woman took my job. I stedet for at tænke, at hun måske var mere kvalificeret. Eller mere omstillingsparat. Det kan være kulturelt grænseoverskridende at rykke ved magtstrukturerne, selv om der også er rigtig mange mænd, der synes, det er fantastisk ikke at skulle være forsørgere og at kunne nyde ligestillede seksuelle partnere og det at leve på en helt anden måde end deres far og farfar«, siger Kenneth Reinicke.

Jeg er flyttemand nu, i stedet for hjemmehjælper. Det gør, at jeg får mange flere tilbud fra kvinder. Men det er dobbeltmoralsk af kvinder, når de siger, at de vil have et og så handler på noget andet Reinicke mener at de e vrede hvide mænd bestemt har noget at være rasende over. Fx over mænds samkvemsret til deres børn efter skilsmisser og mænds overrepræsentation i misbrugs- og selvmordsstatistikkerne

»Der har været en blindhed over for mange af mænds særegne ligestillingsproblematikker, og mænd er ikke gode til at se på deres valg i livet og forbinde dem med risici. Det er nemmere at sige: Det er også de forpulede kællingers skyld end for eksempel at kigge på, hvordan man egentlig var far for sine børn inden skilsmissen«.

I USA har mandebevægelsen (MRM) været voksende i årevis. Og blogs som A Voice for Men, Angry Harry, Men Going Their Own Way, The Spearhead og til dels de mange såkaldte pickupartistfora understøtter de vrede mænd.

Fjenden er den frigjorte vestlige kvinde, der er blevet for stærk, for selvstændig, for krævende, for meget. I Danmark har vi Foreningen Mand, bloggen dadman.dk, maskulinmodstand.dk, og for nogle år siden blev det også forsøgt at starte et såkaldt maskulint parti, Fremdrift.

Blogger Lars Rex Mundi fortæller, at han er omgivet af frustrerede mænd. De vil have sex og kærlighed, kærester og familie, men de oplever, at de ikke kan leve op til moderne kvinders høje krav på datingmarkedet. Derfor bliver de vrede, føler sig valgt fra og trådt på og synes, det er strengt, at kvinder kan lave børn alene.

»Du må godt kalde mig en vred hvid mand. Men jeg har forsøgt at ændre nogle ting i mit liv. Jeg er flyttemand nu i stedet for hjemmehjælper. Det gør, at jeg får mange flere tilbud fra kvinder. Men det er dobbeltmoralsk af kvinder, når de siger, at de vil have et og så handler på noget andet«, siger Lars Rex Mundi om de mange kvinder der efterspørger ’bløde mænd’, men i virkeligheden hellere vil have machomænd i traditionelle mandefag, når de vælger partner.

vægt

Det med at føle sig overflødig optræder også en del i Michael Kimmels bog om de amerikanske mænd. De falder bagud, hvis ikke de er omstillingsparate. Og i stedet for at rase ud og lade vreden gå ud over de multinationale virksomheder, som flytter job til den anden ende af verden for at spare på timelønnen – eller de finanskonger, der har kørt økonomien i sænk – så får ‘feminazierne‘, et udtryk, den amerikanske mandebevægelse bruger en del, skylden. Det er nemlig kvinderne, der har stjålet deres manddom.

Angry White men er om noget en bog der sætter tankerne igang, og vil med sikkerhed kunne bruges som afsæt til livlige og passionerede samtaler i de små hjem.

Jeg købte mit eksemplar på Amazon.com men den kan også bestilles hos http://www.saxo.com

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s