Alt forladt – Om at turde elske og blive elsket igen

Jeg tror, at det er de færreste mennesker, der ikke ønsker at være i et kærlighedsforhold, der holder livet ud. Det er og bliver vores ultimative håb. Nogle mener, at kimen til den livslange kærlighed ligger gemt i den helt overordnede beslutning, man træffer i begyndelsen. Lad os kalde det et JA hele vejen rundt!. For det er vel ikke ret meget i denne verden, der lykkes, hvis ikke man vil det og tror på det hele vejen. Og et kærlighedsforhold, der kapsles inde i måske´er, fødes med en skrøbelighed, der måske ikke er nødvendig?

alt forladt

Alt forladt er bogen til dig, der er blevet forladt. Du kan læse om sorg, ulykke, vrede, hævn og tilgivelse. Måske endda  finde trøst.

Og Alt forladt er en bog til dig, der er gået. Du kan læse om svigt, skyld og skam, om ærlighed og egoisme, og måske kan du endelig lade skuldrene synke og trække vejret lidt lettere.

Jeg tror, at mange der har forladt, vil kunne genkende følelsen af at ” det kan man da ikke…. Så selvoptaget har man da ikke lov til at være¨. At såre andre mennesker, de vigtigste mennesker i ens liv, for et behov, man kun selv har. Men nogle gange kræver livet bare, at man bliver nød til at gøre noget, der i selve øjeblikket kan se meget egoistisk ud, men som på længere sigt rent faktisk er bedre for de mennesker, man skal være noget for. Hvor står det skrevet at man skal affinde sig med et liv, der er halvt levet?

Alt forladt er inspireret af en række samtaler, sognepræsten Anna Mejlhede har haft igennem årene med par, der kom for at blive gift (eller gift igen), samt de par, der var ved at forlade hinanden. Desuden har hun talt med ti mennesker, der har indvilget i at dele deres historie.

Det at blive forladt, bliver af mange beskrevet, som det mest traumatiserende de nogensinde har og vil komme ud for. Jeg tror virkelig, at mennesker, der bliver forladt af den de elsker, kæmper med at skulle se hinanden i et andet lys bagefter. For det bliver man vel nød til, hvis man skal kunne holde det ud. Ægtefæller der mister den anden pga sygdom, kæmper ikke på samme måde med et hvorfor. De kæmper måske med dødens urimelighed, men ikke med et hvorfor gik han/hun, og hvad er det ved mig, hun ikke elsker ? 

Men faktum er, at rigtig mange menneskers parforhold afgår ved døden. Det betyder dog ikke, at kærligheden i verden er død. Din evne til at føle kærligheden, er bare besvimet lidt. Måske skal den have kunstigt åndedræt, hjertemassage og en ordentlig omgang omsorg, inden den liver op igen. Så længe den ikke konverteres til bitterhed og had.

Bitterhed og had kan sidde længe i et menneske, og nogle gange kan de måske komme til at sidde der så længe, at det en dag er for sent at krænge den af sig? For det går i blodet på én og trænger dybt ind i ens biologiske system og bliver ét med ens person. Ud af personen kommer der ord. Problemet med ord er bare, at de sætter aftryk – ligegyldigt hvor meget vi forsøger at slette dem igen ved at sige, at vi ikke mente dem. For vi sagde dem jo.

Med mine øjne tegnes kærlighedens væsen, som et ansigt. Nok kan det ændre form og skræmme livet af os indimellem, men man skal aldrig give op, i sin søgen efter det ansigt som taler et sprog man forstår – lige meget, hvor mange gange, vi er blevet skuffet. Jeg har valgt at tro, at det ALDRIG er for sent. Og påstanden om, at ægte, varig kærlighed slutter med den første skilsmisse. Ja den er kun sand, hvis du beslutter dig for, at den er det!

Hvornår og hvordan man møder kærlighedens væsen igen, handler nok en hel del og held og tilfældigheder. At man møder et menneske, man falder helhjertet for.

Den dag det sker, gælder det så om, at været rustet til, at turde, at sige JA hele vejen rundt.

 

“Der er dem, der er uegnede til ægteskab fra moders liv, og der er dem, der er uegnede, fordi mennesker har gjort dem uegnede til det, og der er dem, der har gjort sig selv uegnede for Himmerigets skyld. Lad dem, der kan, rumme det”!

Mattæusevangeliet kap.19

 

Kh

Johanne

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s