Er taberen den, der elsker mest? En bog om det moderne parforholds arena…

Et andet sted  af Signe Pallisgaard, er den unge kvinde Annas fortælling om det år, der ændrede alt. Anna bor sammen med sin mand, Mattis og deres lille datter i en dejlig lejlighed i et godt kvarter. Alt er, som det skal være. Og så alligevel ikke helt.

signe

På en togrejse en sen januaraften, hvor Anna  rejser op til sin storebror i Norge, møder hun en mand fra sin tidlige ungdom. Det bliver et skæbnesvangert møde, der ikke blot knuser Annas familieliv, men også trækker tråde helt ned i hendes barndom og tilbage til det frygtelige tab af hendes lillebror.

Vi følger Annas liv i to parallelle spor på hver side af det år, hvor alting ramler. I starten forlader hun sin fornuftige kæreste og deres fælles datter for at tage til Norge og assistere sin noget ældre halvbror, der har bollet ved siden af og er blevet afsløret af sin kæreste. Helt tilfældigt træder den mand, som hun engang var forelsket i, ind i sovekupéen, og Anna falder i med begge ben, selv om han dengang var en sjuft og slet ikke god for hende.

Et år efter sidder hun alene i en ny lejlighed med stabler af flyttekasser, som hun ikke orker pakke ud. Datteren er hos sin far, hendes elskede mormor ligger for døden, og langsomt afdækkes et traume fra barndommen, som er baggrunden for hendes underligt distancerede forhold til forældrene. Anna er således helt nede på bunden at vende, og hendes selvdestruktive sårbarhed beskrives så indlevet hudløst som hos en Liv Ullmann.

et andet sted

Jeg er ikke psykoterapeut, så jeg kan ikke præcist redegøre for barndommens betydning for Annas reaktionsmønstre som voksen, men jeg kan i hvert fald se, hvordan kærligheden indgår i en destruktiv spiral.

I det moderne parforholds arena (”det var tilsyneladende blevet min opgave at forsyne ham med friske frustrationer”) bliver taberen den, der elsker mest, og kærlighed bliver noget, man skal gøre sig fortjent til. Noget for noget og krav om modydelser med næsten overtydelig symbolik beskrevet i den dyre gave, som Anna køber til sin far, men som han afviser.

I kølvandet herpå udfoldes en stærk familiehistorie med dybe sår og usagte ord. Vi møder Annas distancerede forældre, hendes troløse storebror og den karismatiske mormor, Oldingen, der faldt igennem isen som lille.

Anna er følsom og forvirret og lider af en form for kærlighedslængsel. Hun tror, at længslen retter sig mod manden fra fortiden, og længslen er så stærk, at hun lader hele sit liv styre af den. Hun tror, at hun kan blive lykkelig sammen med en anden, selv om problemet ligger i hende selv.

Igennem bogen bevæger Anna sig længere og længere ud mod kanten. Da hun ikke kan komme længere, er det intet andet at gøre, for at overleve, end at tage sin historie på sig. Der er noget, hun har fortrængt. Det viser sig, at hun har nogle knuder, som ikke er blevet bundet op. Og knuderne er bundet af hendes familie.

Som jeg læste bogen, kom jeg til at tænke på, hvad det er, der styre et menneske. Hvad lader vi os styre af?

Man siger, at græsset er grønnere på den anden side, og folk flytter sig hele tiden rundt for at få det bedre. De skifter job, flytter til en ny lejlighed eller skifter partneren ud. Mange lader sig jage rundt uden at være opmærksomme på, hvad der jager dem. Alle vil til Manhattan eller Rio og skifte job efter tre år. Det er til at blive helt stresset over. Måske vi er en masse af mennesker, der nok har lidt svært ved at være til stede. Folk læser mails, mens de taler med deres børn, er på Facebook mens de holder i hånd med deres kæreste, som herved konstant bliver mindet om, at der er noget, som er vigtigere end dem.

Anna mister alt i jagten på kærligheden, selv om den eftertragtede mand ikke er opmærksomheden værd.

Et andet sted er en roman, der handler om at tabe sit liv på gulvet, falde og rejse sig igen.

 

Ps Et andet sted er Signe Pallisgaards første roman… og den tog den dygtige forfatterinde ti år og et par afslag, at få udgivet:)

 

God søndag

Kh Johanne

IMG_8883

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s