Om at se sig selv…..

Elegant. Det er dét, hun er, frem for alt – elegant.

Siri Hustvedt er en newyorkercelebritet med et navn, der dufter af fyrreskov og et udseende, der er en blanding af adelige elegance og kunstnerens mystik.

Jeg har  altid syntes, at Siri Hustvedt skriver flydende og forførende. Hendes bøger er stemningsfyldte og passionerede, for hvad er mere forførende, end et menneske som kan sætte ord, på komplekse følelser og tilstande. Mennesker, der inviterer til nye tanker og refleksioner.

Siri Hustvedt kan, som ingen anden, rulle et menneskes indre liv ud, sætte det hele på spil og overfor hinanden, på en helt enkelt og elegant måde. Hendes tekster, lyser hudløst og klart op.

siri Det gennemgående tema i denne samling af essays er, hvor meget man skaber, som man udelukkende kan takke sig selv for? Hvem er det, der manipulerer hvem? Hvordan ser vi os selv, i samspil med andre?

Hustvedt mestrer den vanskelige teknik, som er ganske få forfatterinder forundt. Den, hvor præcise observationer af omverdenen og et menneskes private erfaringer,  fletter sig ud og ind af hinanden. Intet er forceret, og man får som læser, så absolut, ingen pointer serveret. Hvilken befrielse! Dybsindige indfald og barndommens erindringer, blandes sammen til en begavet tankestrøm.

Noget af det, der altid har rørt mig dybt, er Siri Hustvedts særlige adgang til barndommens land. En dyb indsigt i barnets fortryllende og forheksede virkelighed. Barnets verden.

Siri Hustvedt skriver om alvor, samvittighed og angst. Alt det der giver os de sår, som aldrig heler.
Hendes tekster er skrevet og født, først og fremmest, af mindet. »At skrive fiktion er som at huske noget som aldrig er sket«, skriver Hustvedt . Måske som et svar, til de læsere, der er i tvivl, om forholdet mellem en forfatters mix af virkelighed og fiktion.

“I virkeligheden er det, der fascinerer mig, ikke så meget det at være et sted som IKKE at være der. Hvordan steder lever videre i erindringen ,når man først har forladt dem, hvordan man forestiller sig steder før man ankommer, eller hvordan de pludselig opstår ,ud af ingenting, for at illustrere en tanke eller en historie. Disse mentale rum, fungerer som kort over vore indre liv langt bedre end noget “rigtigt” kort. De trækker grænserne mellem HER og DER og former hvad vi laver lige nu”.

hustvedt

Er du til tekster der udfordre, og kombinationen af intellekt, følelse, vid og lidenskab, så vil jeg anbefale dig, at læse Siri Hustveds nyeste essaysamling: En bøn for Eros og At leve, At tænke, At se.

God weekend

Kh

Johanne

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s