Glæd dig – 24 livshistorier

Det er ikke kun skolepiger, der lukker hinanden ude. Det sker også i familier. Selv i de bedste.  Jeg har opdaget at december for flere, end man skulle tro, er en smertevandring frem imod mærkedage i familien, hvor vi skal mødes og have det hyggeligere end hyggeligst. Med uro afventer man den kommende højtid, hvor de samme igen ikke er særlig søde, igen bliver man overset og næsten rituelt fornedret. Sådan kan det føles. Også selv om de, der gør det, ikke aner, at de gør det. De opfører sig bare, som de plejer, og da der ikke er nogen, der har gjort indsigelser, så langt nogen kan huske, fortsætter alle med at være, som  man altid har været. Udefra er alt så skønt, nytilkomne opdager intet, men set indefra, bag kulissen, kan familiejulen være en smertensvej

glaed-dig

Jeg læste en omtale af Kathrine Lilleørs bog ” Glæd dig- 24 livshistorier” og tænkte at det var da en fin lille bog, som vi herhjemme kunne læse et kapitel af hver aften i december, som en slags kalenderbog. Bogen var dog noget mere tungsindig, end forventet. Ærlig og uden filter, og en lidt anderledes oplæsningsbog til og for de større børn og voksne.

Bogen er bygget op som 24 personlige kapitler omhandlende tro, håb og kærlighed- Om hvordan glæden altid findes – også når den kan være svær at få øje på. Alle mennesker har drømme og håb, men det går ikke altid, som vi ønsker.

Nogle har mistet, nogle har knuste hjerter, der ikke vil hele. Men glæden findes alligevel et sted, og Kathrine Lilleør bruger i denne bog juletiden som et spejl for sit eget og andres liv.

Bevægelsen begynder med, at man resignerer. Giver afkald på alt det, man allermest ønsker sig. Forklarer sig selv indgående, at det kommer med al sandsynlighed ikke til at ske. Når der virkelig ikke er håb på håb tilbage, skal man foretage “et spring i tanken”, kalder Kierkegaard det. Et spring i tanken er helt bevidst at lægge al rimelighed, sandsynlighed og erfaring fra sig. Sådan. Ikke andet. Ikke mere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s